Upplev Eksjö

Stadsvandring i den unika trästaden Eksjö eller en cykeltur i Astrid Lindgrens filmlandskap? I Eksjö med omnejd finns kultur- och naturupplevelser som passar alla.

Människor som går stadsvandring i trästaden Eksjö

Eksjö – den unika trästaden

I Gamla stan i Eksjö väntar historiska miljöer runt varenda knut. Kullersten som leder in bland solvarma träväggar, knarrande portar och oregelbundna gränder. Innergårdarna, som många är öppna för allmänheten, har mycket att berätta om hur livet en gång såg ut i Eksjö. Garverier, skomakare och slaktare är i dag utbytta mot caféer, restauranger och småbutiker – men känslan av svunna tider lever än.

Trästaden upplever du antingen på egen hand eller genom en stadsvandring. Läs mer om stadsvandringarna eller ladda ner appen Telling Eksjö Länk till annan webbplats..

Film om trästaden Eksjö:

Vill du cykla i Småland, och samtidigt uppleva naturen, kulturen och de lokala smakerna? Cykla i Filmlandskapet erbjuder guidade cykelturer till inspelningsplatserna från Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn. Lär dig mer om Sverige, Småland, Astrid Lindgren och hennes filmer. Cykelturerna startar utanför Filmbyn Småland i Mariannelund.
Läs mer om Cykla i Filmlandskapet Småland.

Film om att cykla i Eksjö:

Soffmöblemang i Aschanska gården

Aschanska gården

I en av de gamla gårdarna mitt i trästaden Eksjö gömmer sig ett orört och unikt borgarhem från förra sekelskiftet. På Aschanska gården kan du följa med på en guidad visning och få en känsla av hur livet i det gamla Eksjö en gång såg ut. Under sommarmånaderna går visningar dagligen. Läs mer om visningarna.

Museigården i blom

Eksjö museum

Det finns flera museum att besöka i Eksjö kommun, varav Eksjö museum är det största. Beläget intill Eksjöån, i hjärtat av trästaden, med en prunkande örtagård utanför är museiområdet en härlig och spännande oas. I konsthallarna visas samtidskonst och andra utställningar kring aktuella ämnen. Där finns också tre fasta utställningar, varav en som visar Albert Engströms teckningar och målningar. I den stadshistoriska utställningen får du ta del av stadens 600-åriga historia. Läs mer om Eksjö museum.

Utsikten vid Skuruhatt

Skurugata och Skuruhatt

I Eksjö finns naturen precis runt knuten var du än befinner dig. Skurugata är en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga natur­fenomen. En vandring genom gatan är en storslagen naturupplevelse. I början av gatan finns utsiktspunkten Skuruhatt som bjuder på en magnifik och oförglömlig utsikt över bygden. Läs mer om naturreservatet och utsiktsplatsen.

Läs mer om att vandra i Eksjö.

Förstora bilden

Eksjö Tourist Center

Österlånggatan 31, Eksjö

Alternativ rubrik

Extern beskrivning, blir giltig om textmodulens namn ändras från "!Beskrivning" till "Beskrivning"

Genrebild papper

Upplev Eksjö

Norra Storgatan 29 B

Eksjo

long: 57.6657577 Lat: 14.9833921