Aschanska gården

I en av de gamla gårdarna mitt i trästaden Eksjö gömmer sig en riktig skatt. Bakom knarrande portar öppnar sig ett helt orört och unikt borgarhem från förra sekelskiftet.

På Aschanska gården kan du följa med på en guidad visning och få en känsla av hur livet i det gamla Eksjö en gång såg ut.


Släkten Aschan kom till gården på 1830-talet. Leo Felix Aschan var garvare och startade ett garveri på nuvarande Museigården i Eksjö. Den tredje och sista generationen Aschan som levde och verkade på gården, bestod av fem syskon. När den yngsta av syskonen, Hedda, dog 1984 – 101 år gammal, fanns inga arvingar. Aschanska gården övertogs då av en stiftelse och det mesta står orört sedan dess.


När man går runt i huset får man en känsla av att någon ur familjen Aschan kan komma hem vilken minut som helst! Menyer, recept och visitkort berättar om festliga middagar i matsalen. Man kan nästan höra det stilla sorlet, pianomusiken och ett sprakande från brasan i kakelugnen.


Guidad visning

Under sommarmånaderna är det visningar dagligen i det Achanska hemmet. Mellan den 20 juni och 20 augusti 2023 dagliga visningar klockan 11 i första hand på engelska, i andra hand på svenska, samt klockan 13 på svenska.

Stängt midsommarafton och midsommardagen.


Det går även att boka guidade gruppvisningar. Julvisningarna i december är speciellt uppskattade. Då står granen klädd och julservisen framdukad. Använd Eksjö museums e-tjänst för att lämna bokningsförfrågan om gruppvisning. Länk till annan webbplats.


Foto: DUO Fotografi

Taggar

#kultur 

Soffgrupp i gammaldags salong

Kontaktuppgifter

Eksjö museum

Prisinformation

90 SEK/person inkl. serviceavgift 


Barn 0-18 år 10 kr serviceavgift.

Entré kulturarvskortet: 50 SEK inkl. serviceavgift 


Julvisning: 110 SEK/person


Biljetter köpes i förväg inne på Eksjö Museum och Tourist center eller Nortic.se, klicka här! Länk till annan webbplats.

 

Begränsat antal biljetter.

Webbplats

meta fail

Alternativ rubrik

Extern beskrivning, blir giltig om textmodulens namn ändras från "!Beskrivning" till "Beskrivning"

Genrebild papper

Achanska gården

Norra Storgatan 18

Eksjo

long: 57.669543 Lat: 14.9708209