Tips!

10 aktiviteter för barnfamiljen

Här finns tips på roliga aktiviteter för barn och familjer i Eksjö! Gå en stadsvandring med katten Cattus, se älgar på nära håll eller gör en härlig utflykt i naturen.

1. Stadsvandring med Cattus i trästaden Eksjö

Cattus är familjevandringen där liten och stor tillsammans får upptäcka Eksjö och stadens historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus – katten som vet en hel del! Vandringen genomförs med hjälp av en app och alla barn som löser rebusen belönas med diplom och en tatuering. Mer om Cattus.

Stadsvandring med barn

Häng med Cattus på äventyr bland stadens gårdar och gränder.

2. Äventyr på camping

Eksjö camping – badplats, lekplats, äventyrsgolf, uthyrning av trampbilar, trampbåtar, fiskebåtar och kanoter, frisbeegolf, padelbana med mera.

Movänta camping, Hult – badplats, lekplats, minigolf, uthyrning av roddbåtar och kanoter, boulbanor, köp av fiskekort.

Spilhammars camping, Mariannelund – badplats, lekplats, uthyrning av båtar och kanoter.

Mycklaflons camping, Gummarp – badplats, lekplats, uthyrning av roddbåt, motorbåt, kanot, SUP-bräda och elscooter.

Kanot

Alla campingar i Eksjö kommun har uthyrning av kanoter.

3. Filmbyn Småland

Kliv in i filmens värld i en magisk utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda! I Filmbyn Småland får du uppleva scener från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn och Pippi Långstrump. Se filmklipp och originalrekvisita från filmerna, sjung till filmmusik och prova att skapa egen film. Mer om Filmbyn Småland i Mariannelund.

Pippis kök på Filmbyn

Pippis kök i utställningen i Filmbyn Småland.

4. Eksjö museum

Eksjö museum ligger i hjärtat av trästaden Eksjö. Här kan barnen leta efter huskatten i den gamla uppbyggda staden Eksjö, prova på att vara torgmadam och sälja allt från äpplen till fisk, lära sig mer om hur folk levde för i tiden och prova Albert Engströms kläder. Under sommaren finns också en konstutställning som passar barn. Museigården utanför är en oas för barn med spring i benen. Här kan de gå på styltor, hoppa rep, leka med rockring och köra inte nudda mark. Mer om Eksjö museum.

En mjukdjurskatt

På Eksjö museum finns mycket att lära och upptäcka för barn.

5. Älgsafari på Skullaryd älgpark

Häng med på en guidad tur och se älgar och hjortar på riktigt nära håll i deras naturliga miljö! Under turen med traktor och vagn gör guiden stopp för att mata djuren och berätta spännande fakta. Har du tur kanske du får möjlighet att klappa en älg eller ta en bild med hjortarna! Mer om Skullaryd Älgpark.

Älg som blir matad av människor

Älgsafari är en spännande upplevelse både för gammal och ung.

6. Mariannelunds karamellkokeri

På Mariannelunds Karamellkokeri har karameller och godis tillverkats i snart hundra år! Sortimentet består av karameller, chokladbollar, klubbor, smågodis och andra specialiteter såsom glasstopping i form av strössel och såser. Att besöka fabriksbutiken är ett måste för godisälskaren. Från butiken kan dessutom tillverkningen ses på nära håll! Mer om Mariannelunds Karamellkokeri.

Plocka godis

I fabriksbutiken finns gammeldags godis och andra delikatesser.

7. Högefälle Mountainbike Park

I området Högefälle kan barn, ungdomar och vuxna prova på att cykla mountainbike på olika sätt. För de mindre barnen finns en anpassad slinga bland träden. Intill finns även en asfalterad pumptrack-bana och ett teknikområde. Den lite mer avancerade MTB-banan på 3,5 kilometer består av naturliga och uppbyggda hinder, broar och hopp. Ta en paus tillsammans eller avsluta dagen runt grillplatsen! Mer om Högefälle.

Cyklist i MTB-bana

Högefälle är ett perfekt område för den som gillar MTB-cykling.

8. Spännande vandring i Skurugata

En vandring i Skurugata innebär ett oförglömligt äventyr i häftig natur. Här följer du en slingrig stig som går mellan höga bergväggar, över stock och sten, längs partier med porlande vatten. Håll ögonen öppna efter Tjuvajösses håla, en mystisk grotta där Tjuvajösses bössa sedan länge sägs ligga gömd. I slutet av vandringen når du utsikten vid Skuruhatt – en härlig belöning efter en strapatsrik tur i Småländsk natur. Mer om Skurugata och Skuruhatt.

Barn som går Skurugata

Oslagbar kombination av natur och äventyr i Skurugata.

9. Skateparken i Eksjö

Ta med skateboarden, cykeln eller kickbiken och susa runt i skateparken bland uppbyggda ramper och hinder. I närheten finns simhall, utegym, Eksjö camping, badplats, frisbeegolf och massa annat kul som passar både ung som gammal! Mer om skateparken och Storegårdsområdet.

Cyklist i skatepark

I Eksjös skatepark flyger timmarna förbi snabbt.

10. Borgmästarängen

Några kilometer utanför Eksjö, efter stunds körning genom Småländsk skog och eklandskap, möts du plötsligt av en lekfull och spännande oas. Här finns motorikbana, badmöjligheter, en fiskebrygga och närhet till vandringsleder. Grillplatsen med vindskydd bjuder in till härliga måltider runt elden! Mer om Borgmästarängen.

Barn i motorikbana

Motorikbanan i Borgmästarängen passar både barn och vuxna.

Barn i lekpark

Kontaktuppgifter

Eksjö Tourist Center

turism@eksjo.se

Alternativ rubrik

Extern beskrivning, blir giltig om textmodulens namn ändras från "!Beskrivning" till "Beskrivning"

Genrebild papper

10 aktiviteter för barnfamiljen

Österlånggatan 31

Eksjö

long: 57.669543 Lat: 14.9708209