Upplev Eksjö

Stadsvandring i den unika trästaden Eksjö, ett besök i filmens magiska värld i Mariannelund eller gravelcykling i de småländska skogarna? I Eksjö finns något för alla oavsett om det är spänning och aktivitet eller lugn och ro som lockar.

Människor som går stadsvandring i trästaden Eksjö

Eksjö – den unika trästaden

I Gamla stan väntar historiska miljöer runt varenda knut. Kullersten som leder in bland solvarma träväggar, knarrande portar och oregelbundna gränder. Innergårdarna, som många är öppna för allmänheten, har mycket att berätta om hur livet en gång såg ut i Eksjö. Garverier, skomakare och slaktare är i dag utbytta mot caféer, restauranger och småbutiker – men känslan av svunna tider lever än.

Trästaden upplever du antingen på egen hand eller genom en stadsvandring. Läs mer om stadsvandringarna eller ladda ner appen Telling Eksjö Länk till annan webbplats..

Cykla

Upptäck gravelcykling i nordöstra Småland, där svensk natur och Astrid Lindgrens sagovärld förenas. Småland, med sina skogar, sjöar och röda stugor, är en levande del av Sverige och en förtrollande cykeldestination. Småland Gravel erbjuder 11 olika rundor i nordöstra Småland. Tre av rundorna utgår från Eksjö och en från Mariannelund.
Läs mer om Småland Gravel och cykelrundorna. Länk till annan webbplats.

Vill du cykla i Småland, och samtidigt uppleva naturen, kulturen och de lokala smakerna? Cykla i Filmlandskapet erbjuder guidade cykelturer till inspelningsplatserna från Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn. Lär dig mer om Sverige, Småland, Astrid Lindgren och hennes filmer. Cykelturerna startar utanför Filmbyn Småland i Mariannelund.
Läs mer om Cykla i Filmlandskapet Småland.

Film om att cykla i Eksjö:

Utsikten vid Skuruhatt

Skurugata och Skuruhatt

I Eksjö finns naturen precis runt knuten var du än befinner dig. Skurugata är en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga natur­fenomen. En vandring genom gatan är en storslagen naturupplevelse. I början av gatan finns utsiktspunkten Skuruhatt som bjuder på en magnifik och oförglömlig utsikt över bygden. Läs mer om naturreservatet och utsiktsplatsen.

Film om naturupplevelser i Eksjö:

Tjej på Pippis häst

Kliv in i filmens värld i en magisk utställning skapad i Astrid Lindgrens anda. Här får du uppleva scener och originalrekvisit från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn och Pippi Långstrump. Prova även att sjunga till filmmusik och skapa egen film.

Inne i Filmbyn Småland finns en köttbullerestaurang, café och souvenirshop. Utanför ligger Upplevelseskog med bland annat lekplats, parkourbana och discgolfbana. Runt knuten hittar du kända inspelningsplatser, såsom Katthult och Bullerbyn. Se mer av Filmbyn. Länk till annan webbplats.

Förstora bilden

Eksjö Tourist Center

Österlånggatan 31, Eksjö

Alternativ rubrik

Extern beskrivning, blir giltig om textmodulens namn ändras från "!Beskrivning" till "Beskrivning"

Genrebild papper

Upplev Eksjö

Norra Storgatan 29 B

Eksjo

long: 57.6657577 Lat: 14.9833921