Upplev Eksjö

Stadsvandring i den unika trästaden Eksjö, ett besök i filmens magiska värld i Mariannelund eller utflykter i skog och natur? I Eksjö finns något för alla oavsett om det är spänning och aktivitet eller lugn och ro som lockar. Inled besöket med att inspireras på visiteksjo.se – här finns tips på boenden, restauranger, besöksmål och mycket annat som kan vara bra att ha koll på inför vistelsen!

Människor som går stadsvandring i trästaden Eksjö

Eksjö – den unika trästaden

I Gamla stan väntar historiska miljöer runt varenda knut. Kullersten som leder in bland solvarma träväggar, knarrande portar och oregelbundna gränder. Innergårdarna, som många är öppna för allmänheten, har mycket att berätta om hur livet en gång såg ut i Eksjö. Garverier, skomakare och slaktare är i dag utbytta mot caféer, restauranger och småbutiker – men känslan av svunna tider lever än.


Trästaden upplever du antingen på egen hand eller genom en stadsvandring. Läs mer om stadsvandringarna eller ladda ner appen Telling Eksjö Länk till annan webbplats..

Soffmöblemang i Aschanska gården

Aschanska gården

I en av de gamla gårdarna mitt i trästaden Eksjö gömmer sig en riktig skatt. Bakom knarrande portar öppnar sig ett helt orört och unikt borgarhem från förra sekelskiftet. På Aschanska gården kan du följa med på en guidad visning och få en känsla av hur livet i det gamla Eksjö en gång såg ut. Under sommarmånaderna går visningar dagligen. Läs mer om visningarna.

Museigården i blom

Eksjö museum

Det finns flera museum att besöka i Eksjö kommun, varav Eksjö museum är det största. Beläget intill Eksjöån, i hjärtat av trästaden, med en prunkande örtagård utanför är museiområdet en härlig och spännande oas. I konsthallarna visas samtidskonst och andra utställningar kring aktuella ämnen. Där finns också tre fasta utställningar, varav en som visar Albert Engströms teckningar och målningar. I den stadshistoriska utställningen får du ta del av stadens 600-åriga historia. Läs mer om Eksjö museum.

Lilla Gubben i Pippis kök, Filmbyn Småland.

Filmbyn Småland

Kliv in i filmens värld i en magisk utställning skapad i Astrid Lindgrens anda. Här får du uppleva scener och originalrekvisit från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn och Pippi Långstrump. Prova även att sjunga till filmmusik och skapa egen film. Inne i Filmbyn Småland finns en köttbullerestaurang och souvenirshop och utanför finns en upplevelseskog med bland annat lekplats och parkourbana. Runt knuten hittar du kända inspelningsplatser, såsom Katthult och Bullerbyn. Se mer av Filmbyn. Länk till annan webbplats.

Tjejer som tittar på när en älg matas

Skullaryd Älgpark

Möt älgar och hjortar i deras naturliga miljö genom att hänga med på älgsafari i Skullaryds Älgpark. Under en guidad tur får du åka in i hägnet med traktor och vagn och komma älgarna riktigt nära. Turen tar cirka en timma och med lite tur får du klappa skogens konung på vägen. Älgparken har även ett gårdscafé och en souvenirbutik. Läs mer om Skullaryd Älgpark. Länk till annan webbplats.

Utsikten vid Skuruhatt

Skurugata och Skuruhatt

I Eksjö finns naturen precis runt knuten var du än befinner dig. Skurugata är en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga natur­fenomen. En vandring genom gatan är en storslagen naturupplevelse. I början av gatan finns utsiktspunkten Skuruhatt som bjuder på en magnifik och oförglömlig utsikt över bygden. Läs mer om naturreservatet och utsiktsplatsen.

 

Bläddra i eller beställ Visit Eksjö turistbroschyr

Eksjö Tourist Center

Österlånggatan 31, Eksjö

Alternativ rubrik

Extern beskrivning, blir giltig om textmodulens namn ändras från "!Beskrivning" till "Beskrivning"

Genrebild papper

Upplev Eksjö

Norra Storgatan 29 B

Eksjo

long: 57.6657577 Lat: 14.9833921