Tiondeboden i Ingatorp

Den timrade lilla kyrkboden i Ingatorp är inget mindre än Sveriges äldsta trähus. Den uppfördes redan i början av 1200-talet. Detta fastslog en samling svenska experter så sent som i april 2011.

Dateringen gjordes egentligen redan några år tidigare, genom analys av timrets årsringar. Men det var först i april 2011 som dateringen fick officiell status genom att flera experter på området samlades i Ingatorp och fastställde dateringens trovärdighet. Den tidsram som dateringen resulterat i är 1219-1239. Den enda träbyggnad som är äldre i Sverige, är Granhults kyrka, som ligger lite längre söderut i Småland. Timret där har daterats till åren efter 1217, så skillnaden i tid jämfört med kyrkboden i Ingatorp är alltså ganska liten. På grund av kyrkbodens takhöjd och att man har hittat spår av kalk på väggarna, så har det funnits en teori om att boden från början skulle kunna ha varit en kyrka. Men denna teori avfärdades av expertgruppen som samlades i april 2011. De trodde i stället att boden antagligen från början har varit en så kallad tiondebod. Om man jämför den med samtida murade tiondebodar finns nämligen flera likheter: samma taklutningar, byggnadsstorlek och placeringar nära kyrkogårdsmurarna.


Prestigefyllt pris 2019

Tiondeboden tilldelades 2019 det mycket prestigefyllda kulturarvspriset European Heritage Awards / Europa Nostra Awards för arbetet med restaureringen. Priset delas ut av organisationen Europa Nostra Länk till annan webbplats., en ledande aktör för bevarandet av Europas kulturarv.


Läs även mer om Tiondeboden på Jönköpings Läns Museums webbplats. Länk till annan webbplats.

Taggar

#kultur 

Kontaktuppgifter

0381-66 23 00

Övrigt

För information om besök i kyrkboden i Ingatorp, kontakta Södra Vedbo pastorat.

meta fail

Alternativ rubrik

Extern beskrivning, blir giltig om textmodulens namn ändras från "!Beskrivning" till "Beskrivning"

Genrebild papper

Tiondeboden

Storgatan 18 F

Ingatorp

long: 57.6657577 Lat: 14.9833921