Tips!

Hemligt recept bakom Eksjöknuten

Det är inte alla platser som kan stoltsera med en egen bulle, men det kan faktiskt Eksjö! Signaturbullen – Eksjöknuten – tar sin utgångspunkt i ingredienser hämtade runt knuten i Småland.

Degen sattes på jäsning våren 2017 när det anordnades en workshop med kommunens fyra bageriägare. Tillsammans med Cecilia Andersson, Årets Konditor 2012, experimenterade de fram ett hemligt recept i två variationer. När de två varianterna av bullen, lingon och blåbär, fanns klara var det upp till Eksjös invånare att rösta på sin favorit. Under en lördag i april fanns bullarna att provsmaka på konditorierna och närmare 900 personer var med och tyckte till. Lingonbullen vann med några rösters marginal och det är alltså den bullen som i dag går under namnet Eksjöknuten.


Fika med småländska smaker

Syftet med att ta fram Eksjöknuten var att framhäva den starka fikakulturen som finns i Eksjö. Att besöka Eksjö är fantastiskt och möjligheten till avkopplande fikastunder på de lokala caféerna - var och ett med sin unika charm – är stor. Utbudet är brett och är du sugen på småländska smaker ska du fråga efter just Eksjöknuten. Med sin starka karaktär av lingon - som växer i skogarna precis runt knuten – utgör den en spännande smakupplevelse. Andra toner som träder fram är kryddpeppar och kardemumma, men resten av ingredienserna lär förbli hemliga. Den unika Eksjöknuten säljs framför allt sommartid hos följande konditorier med certifierade ”Eksjöknutsbagare”:

 

Nya Lennarts Konditori, Eksjö
Princess Konditori, Eksjö


Kontakta gärna konditorierna för beställning av Eksjöknuten.

Extern beskrivning, blir giltig om textmodulens namn ändras från "!Beskrivning" till "Beskrivning"

Genrebild papper

long: 59.6657577 Lat: 17.9833921

Hemligt recept bakom Eksjöknuten

Österlånggatan 31

Eksjö