Tips!

Eksjö vaktparad med start på midsommar

Om du befinner dig i Eksjö under sommarmånaderna är chansen stor att du stöter på Eksjö Vaktparad. Paraden består av en taktfast musikkår, tätt följd av ridande husarer. Högtidligt klädda marscherar de fram på stadens två huvudgator med stopp för uppträdande framför Eksjö kyrka på Stora Torget.

För inbitna Eksjöbor är paraden mitt under lördagsstroset ett självklart inslag, men för turister och besökare oftast något extraordinärt. Varje år lockas människor från när och fjärran för att uppleva den traditionella paraden som pågått i mer än 20 år.

 

Tradition som lever vidare

De ridande husarerna kommer från Smålands husarer. En förening som förvaltar den gamla traditionen med ryttarsoldater som förr fanns inom den svenska armén. De musikaliska inslagen står Hemvärnets musikkår för och i täten går stavförare Hilma Brodd Skälemark, som är en av flera från den yngre generationen som anslutit de senaste åren.

- Jag har sett Vaktparaden sen barnsben och tycker att det är bland det finaste vi har i Eksjö! Det känns roligt att föra traditionen vidare. Som dansare är jag van att stå på scen och synas och jag tycker om den publikkontakt jag får i rollen som stavförare. Jag tror att Vaktparaden kommer finnas kvar även i framtiden.

 

Vaktparaden sommaren 2018

Säsongen 2018 inleds på midsommarafton, fredag den 22 juni. Därefter kan Vaktparaden ses varje lördag från och med 30 juni till och med den 25 augusti. Paraden startar längst ner på Södra Storgatan framför Järnvägsparken klockan 11.30 och stannar sedan till vid Stora Torget innan den fortsätter ner genom Gamla Stan och avslutas på I12-området.

 

Foto: DUO Fotografi

Kontaktuppgifter

Thomas Samuelsson

Webbplats

Albert Engströmsspelen i Hult: Husförhöret

Husförhöret handlar om två förhör. Ett kyrkligt som var vanligt vid denna tid och ett världsligt förhör om en tjuvskjuten älgkalv.

Genrebild teatergardin

Eksjö vaktparad

Stora Torget

Eksjö

long: 57.664418 Lat: 14.973412

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.