Tips!

Eksjö vaktparad med start på midsommar

Om du befinner dig i Eksjö under sommarmånaderna är chansen stor att du stöter på Eksjö vaktparad. Paraden består av en taktfast musikkår, tätt följd av ridande husarer. Högtidligt klädda marscherar de fram på stadens två huvudgator med stopp för uppträdande framför Eksjö kyrka på Stora Torget.

För inbitna Eksjöbor är paraden mitt under lördagsstroset ett självklart inslag, men för turister och besökare oftast något extraordinärt. Varje år lockas människor från när och fjärran för att uppleva den traditionella paraden som pågått i mer än 20 år.


Tradition som lever vidare

De ridande husarerna kommer från Smålands husarer. En förening som förvaltar den gamla traditionen med ryttarsoldater som förr fanns inom den svenska armén. De musikaliska inslagen står Hemvärnets musikkår för och i täten går stavförare Hilma Brodd Skälemark, som är en av flera från den yngre generationen som anslutit de senaste åren.

- Jag har sett Vaktparaden sen barnsben och tycker att det är bland det finaste vi har i Eksjö! Det känns roligt att föra traditionen vidare. Som dansare är jag van att stå på scen och synas och jag tycker om den publikkontakt jag får i rollen som stavförare. Jag tror att Vaktparaden kommer finnas kvar även i framtiden.


Vaktparaden sommaren 2020

OBS! Vaktparaden är inställd sommaren 2020.

Paraden har premiär på midsommarafton och fortsätter därefter varje lördag från och med den 27 juni till och med den 22 augusti. Paraden startar längst ner på Södra Storgatan framför Järnvägsparken klockan 11.00 och stannar sedan till vid Stora Torget innan den fortsätter ner genom Gamla Stan och avslutas på I12-området.


Foto: DUO Fotografi

Kontaktuppgifter

Pierre Fogelström

Webbplats

Eksjö vaktparad

Stora Torget

Eksjö

long: 57.664418 Lat: 14.973412

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.